Arkiverade artiklar från 2014


 Stora Rör  -  färjeläget med  minnen och med biodlare på besök (Bilder hittar du i Bildgalleriet)

(Infört i Ölandsbladet 2014-10-31)

Att bo eller tillfälligt vistas vid Kalmar sund är inte alltid en hit. Det märker man en söndag i sena oktober ,när det friskar i ordentligt från väster och regnet öser ner. Men vad gör väl det om det råkar vara dags för säsongens sista biodlarcafé, som den här dagen äger rum på  Hamncaféet  i Stora Rör.  Det var bara för biodlarna att hålla i luvan och ta sig in i det lilla caféet. Biodlare skyr verkligen inga avstånd,  när man vill träffas. Iréne från Träby i söder och Göran från Mellböda i norr var där tillsammans  med nästan halva föreningen. Ägaren bleknade inte utan tillverkade den ena smörgåsen efter den andra i takt med gästernas inträde.

För många betyder Stora Rör minnen från tiden då färjan mellan Revsudden och Stora Rör var en av "livlinorna" mellan vår ö och fastlandet. Örjan Wästgöte berättade om en kuslig överfart en sen kväll på 60-talet. Det var en härlig känsla på den tiden att ta färjan efter en lång bilresa. Man var "nästan framme" vid ilandstigningen  även om man skulle ända upp till Nabben.

Hans Lundell påminner oss om att det snart är dags att oxalsyrebehandla våra bin. Bina och biodlarna lever med gisslet Varroa –ett litet kvalster , som gör sitt bästa för att suga musten ur både ynglet och de vuxna bina. Vi lär inte bli kvitt kvalstret men måste hålla det "stången". Hans demonstrerar en oxalsyre förångare, med vilken man behandlar bisamhället underifrån. Hans har god erfarenhet av den här behandlingen då han använder den sedan många år.  Behandlingen kräver att kupan är tät nedtill. Nätbotten måste alltså täppas till. De flesta biodlarna på Öland behandlar uppifrån med oxalsyra upplöst i sockerlösning direkt på bina i kakgatorna. Läs i Jordbruksverkets folder  Varroabekämpning med ekologiska metoder. Alla som deltagit i biodlarföreningens kurser för blivande biodlare har fått skriften av våra kursledare Barbro Martinsson och Hans Lundell.

Att honung ger maten en guldkant kunde alla biodlare vara ense om. Det finns flera kokböcker utgivna i ämnet. Vi har vår egen Biodlarens kokbok, Schycks honungsmat av Catherine Schyck och Med smak av Honung av Andersson och Ohlström. Vår SBR ordförande Marita Delvert har också bidragit med kok böcker. Den senaste är Honungsjul. Du köper den från Biodlarna. Honungen är en ingrediens, som kan användas till betydligt mer än till téet, grillen och jordgubbarna. Fråga en biodlare och tipsen haglar men var inte det där med honung till Gubbröra det underligaste men det ju så här att honung balanserar surt och beskt. Det gäller bara att få till rätt balans.

Gunnel Lundeberg    


 

Honungens dag på torget i Borgholm 2014-07-12 

Honungens dag 12/7 2014Solen sken och vinden ven på Borgholms torg den 12 juli när vi öppnade klockan 9.30. Det hindrade inte besökare att komma, många ville provsmaka honung och köpa lotter och honung. Många barn tyckte om att provsmaka och se att ingen honung var den andra lik. Det kom även många medvetna vuxna som förstod vinsten med att köpa lokalproducerat. 

Vi hade 10 olika sorter av honung att provsmaka och efteråt kan jag konstatera att vi sålde ganska jämt av sorterna, ca 7 stycken av varje sort. Några fler och några färre på olika håll. Smaken är alltså lika olika som mängden av olika honung. Honungen kom från norra Öland (Böda) ner till södra Öland ( Träby).

Favoriterna var nyslungad flytande honung och även ympad krämig honung som lämpar sig bra att bre på smörgåsen. 

Vi hade även cerat, läppsyl och vaxljus vilket också var uppskattat!

Under dagen sålde vi många lotter vilket genererade pengar in till föreningen! Och viktigast av allt vi spred budskapet om biodling, pollinering och marknadsförde vår förening.

Klockan 16.30 kom regnet och med det försvann besökarna. Så vid 17.00 stängde vi för dagen. Nästa år hoppas vi på regnfritt och lagom mycket sol.

Tack till er i föreningen som var med och engagerade er och tack till besökarna för en trevlig dag!

Emma Lee


 

Bigårdsträff på Eriksberg 2014-06-15 (Bilder hittar du i Bildgalleriet)

(infört i Ölandsbladet 2014-07-03)

Ölands biodlare har 4 möjligheter varje sommar att besöka varandras bigårdar och ta del av biskötsel i olika former. Det brukar vara ett 30-tal, som tar chansen vid varje tillfälle och de har inte gjort det förgäves!  Det finns inte två biodlare, som har ordnat sin bigård på samma sätt. Varje biodlare har en Oppfinnarjocke inom sig. Allt för att göra sin hobby roligare, listigare och i bästa fall billigare. Varje gång vi träffas hos varandra får vi en aha-upplevelse och goda idéer med oss hem.

 

Den här söndagseftermiddagen är det Lars-Erik Johansson, som bjudit in oss till sin bigård och delar med sig av all sin kunskap. Det är 37 år sedan han startade sin biodlarkarriär  och här på Eriksberg strax norr om Äleklinta har familjen och bina bott i 10 år. Under "resans gång" har Lars-Erik också testat samvaron med  biraser som t.ex  Krainer. Nu är det Buckfastbiet som gäller här och det biet har  alla biodlare på Öland.                                                                    Vi vandrar bort till bigården, som är placerad inne  i en dunge med all slags växtlighet-träd buskar och örter i skön blandning. Här tvingas bina upp i höjden i stora mängder och man skulle nästan kunna tro att det är svärmning på gång – men det är  bara dagens superdrag det är fråga om! Lars-Erik ger oss en innehållsrik beskrivning över sitt arbete i bigården och det är nästan en sakral upplevelse att höra hans lågmälda röst och se de höga, grå staplarna med bisamhällen i den täta grönskan.      

 

Det Lars-Erik gillar bäst, tror jag, är arbetet med att på olika sätt odla sina egna drottningar. En givande metod enligt Lars-Erik är Cloake Board Method uppkallad efter nyazeländaren Harry Cloake. En viss iläggsskiva intar en central roll i den typen av drottningodling.  Gå in på Goggle och du kan läsa och lära dig hur den fungerar. Några av oss kom direkt från Biodlarföreningens Kurs i drottningodling på Himmelsberga och  vi lyssnade extra noga.  Vår värd demonstrer olika slags små odlingskupor ,typ SBR`s gamla och Apideor av modernare snitt.

 

Det är många vetgiriga biodlare , som vill veta mer  om vad Lars-Erik har för sig i sin biodling men eftermiddagstimmarna vi har till vårt förfogande går snabbt. Kaffestunden och ´´ventilering" biodlarna emellan vidtar ,innan det igen är dags att tacka för sig  och bege sig hem.                

Gunnel Lundeberg 


Biodlarcafé på Capellgården 2014-03-23

Ett referat signerat Alastair Creelman kan du läsa här


Biodlarcafé på Södviks Bageri 2014-02-23 (Bild i bildgalleriet)

 (Infört i Ölandsbladet 2014-03-01)

Biodlarvår på Öland.

Vasaloppsveckan är inledd och bisäsongen tillika men vad har de med varann att göra? Mera än vad man i förstone kan tro. Har man ett gäng släktingar, som gett sig i kast med bedriften att i 5 graders värme ta sig 9 mil från Sälen till Mora ser man det gemensamma för dem. Biodlaren med sina förhoppningar om en lysande säsong och skidåkaren med önskan att nå Mora före mörkrets inbrott eller målgång under 4 timmar. Ingen, vare sig skidåkare eller biodlare får sitta med armarna i kors, innan det "slår till"! Har du inte sett till att du har starka armar och ben så blir det besvärligt både med lådor och stavar. Har du inte skidorna i trim i spåret eller ramarna spikade och trådade och försedda med mellanväggar, när första lådan ska på plats, kan du inte räkna med framgång i spår eller bigård. Att ligga på latsidan går inte. Bina eller medtävlande ligger steget före!

 

Biodlarträffen på Södviks café i söndags "bär syn för sägen". Stellan Nilsson från Djupvik, lät oss ta del av erfarenheter han gjort under många år i sin egen biverksamhet. Stellan påminde om hur viktigt det är att planera säsongen i god tid. Vad vill jag ha ut av mitt arbete? Vill jag få fler samhällen -alltså utöka verksamheten eller bara ha några samhällen i reserv för eventuellt vinterdöda samhällen? På våren kommer ofelbart lusten att utöka bigården men då gäller det att ha allt i ordning, mer materiel än vad man räknar med är nödvändigt att skaffa fram. Den här veckan, då värme förutspås, kan biodlaren lite försiktigt lyfta upp en täckbräda i kanten för att försäkra sig om att mat finns. Man får inte gå ner och "rota" bland ramarna vid den här tiden. Risken är stor att bina då dödar sin drottning i välviljan att skydda henne. Kom igen i början av maj " i höjd med" att du ser de första maskrosorna, påminde oss Stellan. Om några veckor ska bottnar rensas från döda bin. Ha några bottnar i reserv så är det lätt ordnat utan att störa bina.

 

Ett nöje på våren är att tänka på vilka blommor och andra växter man ska skaffa hem frö till, för att kunna så. Lindbloms Frö katalog är en guldgruva för biodlare. Det är växter, som bina älskar, som vi vill ha i vår trädgård. När jag betraktar min egen gård tycker jag att det blivit alldeles för mycket gräs men ser jag lite närmare ner i gräset ser jag massor med vitklöver och det ger en härlig honung. Det är i alla fall dags för några nya blomster land, säger jag till mig själv!

 

23 mars har föreningen vårens sista biodlarcafé och det äger rum på Capellagården, växternas paradis. Tidigare, genom att t.ex. läsa boken Nyttiga växter för människor och bin, har vi biodlare lärt oss en del i ämnet, som kan vara till nytta, när vi på Capella nu ska få ytterligare kunskap om Dragväxter och bin.

Gunnel Lundeberg


Biodlarcafé på karamellkokeriet 2014-01-26 (Bilder hittar du i Bildgalleriet)

(Infört i Ölandsbladet 2014-02-20)

När man kommer in på Bredsätra karamellkokeri känner man sig förflyttad tillbaka i tiden. Karamellstrutarna ligger på rad i disken. Tapeter, gardiner och inredning harmonierar fint med den gamla kaminen hemforslad från Tyskland, med möda kan man förstå. Dessutom vibrerar det i luften av alla skolbarn , som tillbringat stor del av sin barndom i skolbyggnaden. Som gammal folkskollärare har man en speciell känsla för nerlagda skolor. Bredsätra skola är en av dem Det finns gott om sådana på denna ö liksom i alla glesbygder.Vi får vara glada över att Julia och Alexander Kemna tagit hand om skolan och sett möjligheterna att här skapa en verksamhet.

Medlemmarna i Ölands biodlarförening har ett digert program för säsongen att förhålla sig till. Det här är årets första biodarcafé. Det följs av nästa i Södvik 23/2. Glädjen att träffas igen efter några månaders stiltje går inte att ta fel på. Ordföranden Lars Jonsson dämpar oss och går igenom året vi har framför oss. Vi läser i vårt Medlemsblad ,signerat Emma Lee, om Bigårdsträffar i sommar hos biodlare, som njutit av bina i decennier och hos våra biodlare, som nyligen startat. Ett viktigt tillfälle under säsongen är när honungen ska bedömas så det gäller att hålla reda på , när det ska ske. En godkänd honung är villkoret för att få använda föreningens egen ölandsetikett eller SBR-etiketten.

Det blir diskussion om vilka egenskaper vi vill att honungen ska ha. Honungsälskande personer i andra länder har inte samma syn på den saken som vi. De flesta svenskar gillar bredbar honung utan vare sig synliga eller kännbara kristaller medan man på andra håll väljer " kristallhonung". Att ingen honung går upp mot den nyslungade kan alla enas kring.

Fram i maj kommer Erik Olsson från Kalmarbygdens biodlare och håller en kurs i Drottningodling och den är redan nästan fulltecknad.

Ett tillfälle, som ingen får missa är den 2/3 för då visas, på den nyligen digitaliserade biografen i Löttorp, dokumentären Inte bara honung. Efter filmen blir det kaffeservering, information om biodling på Öland och efterföljande diskussion.

Gunnel Lundeberg