Arkiverade artiklar från 2010

 

Kråkebodag med sting!

Biodlarna i Ölands biodlarförening tillhör en privilegierad skara. De har möjlighet att besöka små, underbara oaser i norr och söder på sin härliga ö. I de här oaserna hittar man allt som oftast en biodlarkollega med sina skyddslingar. Fler och fler, för var träff, har upptäckt förmånen att träffa andra biodlare i hemmiljö och ta del av varandras kunskap och idéer i ett så för alla viktigt arbete, som biodling utgör. 

Vid 4 tillfällen under bisäsongen letar man sig fram på småvägarna  för att hitta bigårdarna. Ibland behövs noggrann vägvisning som, när vi i söndags skulle ta oss ner till Lindströms på Kråkebo nära Kalmarsund.

Smaka på namnen Isgärde , Linsänkan, Ispeudde och du blir lätt lyrisk! En öppen skogsglänta vid vägens slut med massor av blommor! En bigård kan knappt placeras bättre.

Peter med fru Kerstin och biodlarkompisen Inger Ekbom tog emot oss i perfekt biväder med sol och lite vind. De röd- och vitmålade bikuporna var strategiskt placerade i trädgården och verksamheten bland invånarna var i full gång. Peter och Inger hade planerat märkning av några drottningar. Många biodlare vill ha sina viktiga skyddslingar märkta för att lättare veta var de håller hus i bisamhället. Barbro Martinsson målade ryggskölden på drottningen blå. Det är årets färg i den drottningvärlden.

Ytterligare ett moment genomfördes i bigården. En svärm hade infångats någon dag tidigare och satts på ny kupa. Det samhället var inte så stort utan ansågs behöva lite förstärkning och ett antal ramar från ett stort samhälle flyttades över till det svagare - som  en hjälp i nöden.

Några av biodlarna på den här träffen har inte särskilt lång erfarenhet av biodling och blev säkert konfunderade av alla olika meningar om ingreppen. Man kan göra allt på många sätt allt efter erfarenhet och situation eller som en av deltagarna uttryckte det: Jag försöker utröna hierarkin och bedöma vem jag ska lyssna på. Det är inte så lätt men tryggt är det att lita på att bina ordnar till vad de tycker biodlaren trasslat till för dem!

11juli 2010 ses vi hos Gunn Alåsen i Köpingsvik. Där får ni se nästa oas fylld med biväxter!                                     

Gunnel Lundeberg (Ordförande Ölands Biodlarförening)


 
Biodlare på resa (17/4 2010).

Sedan några dagar tillbaka har vi levt under hotet från de isländska askmolnen. På Solens och vindarnas ö tänker vi alltid på vilken vind det är för dagen. Den avgör mycket av livet här. Den här speciella dagen har vinden svängt över på syd och vi anar den kommande härliga våren. De öländska biodlarna har redan anat den och det varför några veckor sedan, när bina gav sig ut på rensningsturen efter vinterns stillasittande.  

I dag är det dags för biodlarna själva att ta sig ut på sin traditionella Bibussresa. Det är Lotti på Färgladan , som arrangerat turen med den äran och Silverstrands står naturligtvis för transporten. Hur skulle vi klara oss utan den livlinan, när vi t.ex. ska ”göra” huvudstaden? Nu bär det av in på mörka Småland, som visar en solig sida trots att det är smådugg och lite isvind.

Biodlarmuséet i Älghult är ett av våra mål. Det lär vara det enda hittills i Sverige. Ölands biodlarförening har påbörjat sin samling av biodlarmateriel i Stacketorpshuset på Himmelsberga så vi kanske blir god tvåa! Älghultsmuséet är ett resultat av några eldsjälar i den föreningen. Med mångas hjälp har man samlat ihop vad bygdens gamla biodlare sparat i sina gömmor. Eleverna från traktens skolor får här kunskap om gamla tiders och dagens biodling. Många idéer tar vi med oss hem!

Man kan inte ana allt som gömmer sig i de småländska skogarna! Imponerade blev vi biodlare, när vi stannade i Kulltorp och gick in i hyttan ”Hauges hantverks glas.” Vad kan man inte göra av gamla flaskor och burkar? Se bara på den välbekanta Amadeusflaskan, som i glas konstnären Leifs hand förvandlats till en karaff!  Här fick vi se miljövänlig glasåtervinning ”i sin prydno.”

 Inget hejdar en sann biodlarentusiast, när han och hon får ta del av en annan biodlares tillvaro med bin och biattiraljer. Får man som liten hobbybiodlare med få och enkla redskap dessutom se in i storbiodlarens värld med självvändande slunga på 12 ramar och en hel slunglinje kan man inte önska sig mer. Åke Axelsson i Madesjö ledde oss med upphöjt lugn tillsammans med Björn Nilsson genom upplevelsen. Åke Axelsson har under sin 50-åriga biodlarkarriär haft många hundra bisamhällen i sin vård.

För att göra vår Bibussresa fulländad tog Björn med oss till en liten smal återvändsväg utanför Nybro. Där stod Björns bisamhällen ”i vinterviste” på den väl skyddade platsen. I början av juni placeras de ut på några olika ställen och pollinerar omgivningens blommande träd och växter. Björns, Åkes och alla andras bin gör en ovärderlig nytta för mångfalden i vår natur och som tack får Björn och vi ta del av den gyllene honungen!

Gunnel Lundeberg - Ordförande Ölands Biodlarförening


 
Biodlarcaféet på KEX i Mellböda — 31 januari 2010 blev lyckat.

 

Det var som vanligt i år på Öland svårt att ta sig fram t.o.m. på ”livlinan” 136:an, men Iréne Larsson från Träby nästan längst ner på ön var på plats tillsammans med ett 15-tal lite nordligare kollegor.

Det säger en del om biodlarens nit att träffa likasinnade. Man skyr inga avstånd! 

Diskussionerna gick höga och hypoteserna om hur våra bin den här vintern ska klara sig var många. Säkert sitter bina still och äter lite.