Arkiverade artiklar från 2011, 2012, 2013

 


 2013

Gunnels referat från årsmötet  2013-11-17

(infört i Ölandsbladet 2013-12-28)

 

Ölands biodlare på årsmöte i Marsjö

En söndag i slutet av november är av tradition dag för årets sista möte för vår ös alla biodlare. Den tiden på året kan det vara vanskligt att förflytta sig längs våra öländska vägar Vi har genom åren genomlidit svår halka och redig snöstorm , när det varit dags att ta sig till Ölands biodlarförenings årsmöte, men detta år var det annorlunda. I dag bjöds vi på gröna fält, rena vägar och strålande sol . Ett 30-tal biodlare från Böda i norr till Stora Frö i söder träffades i helgen på Marsjö strutsgård på norra delen av ön.

Föreningens ordförande Lars Jonsson hälsade oss välkomna och överlämnade sedan ordet till Kerstin Gottfridsson på Marsjö strutsgård. Hon gav oss en utförlig lektion om strutsen från ägg, till efter 17 månader, slaktfärdig fågel. Det finns flera fördelar med att äta produkter av strutsägg kontra hönsägg, framhöll Kerstin. Strutsäggsprodukter lär kunna ätas av hönsäggallergiker. Man kan dessutom göra tvål och salvor av strutsfettet - med ett visst tillskott av bivax! Så bjöd Kerstin oss till bords och biodlarna lät sig väl smaka av det utsökta strutsköttet.

Göran Backrot ,biodlare sedan många år och ordförande i Ölands bf, när sista sammanslagningen av öns biodlarföreningar ägde rum, ledde med schwung dagens förhandlingar och Ola Jönsson förde pennan.

Lars Jonsson Spjutterum, förblir ordförande för Ölands bf. Hans styrelse under 2014 består av: Hans Lundell Lindby,Ola Jönsson St.Frö, Barbro Martinsson N.Kvinneby, Emma Lee Ryd, Hans Åkerlind Löttorp och nyvalda Eva-Britt Tågsjö Böda. Nyvalda suppleanter är Gunilla Gunnarsson Räpplinge och Rickard Green Ö.Södvik. Barbro Martinsson fortsätter med sitt uppdrag som Bihälsoansvarig och har dessutom ansvaret att tillsammans med Hans Lundell sköta den viktiga kursverksamheten i föreningen. Föreningen har 81 medlemmar ganska jämnt fördelade över ön.

Lars Jonsson premierade Charlotte och Max Harriesson Sandby(Löttorp) för deras fleråriga arbete i föreningen samt avgående suppleanten Gunnar Lindqvist Dörby, likaså. Lars glömde inte Göran Andersson Ö.Ålebäck ,som osjälviskt förestår Föreningsbigården på Himmelsberga! Även Hans Åkerlind, som sköter Skäftekärrs visningskupa blev blombelönad och folkbildarna Hans Lundell och Barbro Martinsson tackades också för gott arbete!

Ett nytt arbetsår börjar för styrelsen, som hjälper till att föra biodlingen på ön till nya höjder.

Gunnel Lundeberg


2012

Gunnels referat från Biodlarcaféet på Rosenborg 2012-03-0 4

(Infört i Ölandsbladet 2012-03-10)

 

Biodlarna, som samlades på friluftscaféet Rosenborg ovanför Jordtorpsåsen i söndags ,fick sig en härlig naturupplevelse redan under färden dit, vare sig man kom från norr eller söder. Solen sken och allt visade sig från sin bästa sida.

Man kan ta sig till Rosenborg från både östra och västra sidan. Att valet föll på det här caféet beror på Lars Jonsson , som kände till platsen, eftersom han bor ”på andra sidan skogen”. Pensionatsägaren står på sina fäders mark och har förvaltat arvet väl. Han har skapat en våtmark på ägorna och den gamla lagården har iordningställts till restaurang. Konferensmöjligheter och rum står till buds.

Ola Jönson inledde med att berätta om ett möte arrangerat av LRF, som behandlade pollinering. En diskussion följde om för- och nackdelar, såväl ekonomiska som arbetsmässiga med att flytta samhällen till rapsåkrar de 3 veckor, som rapsen blommar. Stellan Nilsson i Djupvik berättade om sina erfarenheter av det arbetet. Rapsbönder får glädje av biodlarens och binas arbete genom ökad skörd, en väl dokumenterad kunskap. Det krävs erfarenhet att ta hand om rapshonung då den kanderar snabbare än annan honung.

Det diskuterades hur vi ska kunna saluföra vår honung som sorthonung. Vissa år ger Backtimjan på Alvaret honungen en karaktäristisk smak men för den skull får vi inte skriva Timjanhonung på etiketten. Det krävs en analys av honungen för att fastställa procenten av t.ex. timjanpollen. Många funderingar om detta och mycket annat var aktuellt nu när säsongen snart är i gång. 

Bina har i alla fall varit ute på rensningsflygning! Nästa träff äger rum på Capellagården den 25 mars och då lyssnar vi till föredrag om pollinerande insekter. 

Gunnel Lundeberg

 


 

2011

Årsmöte med Ölands biodlarförening 2011-11-20 (Bilder hittar Du i bildgalleriet) (Reportaget har varit infört i Ölandsbladet)

 

Domsöndagen är av tradition dagen för det årliga, viktiga mötet i föreningen. Några år har årsmötet varit förlagt till Räpplingegården i höjd med Borgholm men i år beger vi oss till Tjusby och Boulehallen. Restaurangen är en utmärkt mötesplats för såväl förhandlingar som efterföljande måltid.  Ungefär hälften av de öländska biodlarna får förmånen att färdas genom det av dimma förtrollade öländska landskapet. Åke Sandqvist, vår distriktsordförande, påminner oss om att vår ö är  mycket vacker även när det inte är högsommar. Det är lätt att bli hemmablind och då kan det vara bra att en fastlänning öppnar ens ögon! Tyvärr saknas vår ordförande, Gunilla Kinley Silfverberg, som drabbats av influensa. Hans Lundell träder i Gunillas ställe, hälsar välkommen och öppnar årsmötet. Göran Backrot blir mötesordförande och Ola Jönsson sekreteraren. Det konstateras att föreningens ekonomi är god, att verksamheten är på topp och att de flesta av föreningens medlemmar är aktiva och förutom att de sköter sina egna bigårdar hjälper till där det behövs. Styrelsen visar sin tacksamhet och delar ut några belöningar i form av smidda bin! Föreningen har Visningskupor på 3 ställen på ön samt en Föreningsbigård på Himmelsberga. Allt kräver närvaro. På årsmötet valdes Lotti Harriesson,Sandby Löttorp till ordförande och Ola Jönsson, St.Frö till sekreterare. Barbro Martinsson,N.Kvinneby  fortsätter som kassör.Övriga ledamöter:Hans Lundell, Lindby, Max Harriesson Sandby Löttorp, Gunnel Lundeberg ,Korpskog, Emma Lee, Ryd, Hans Åkerlind, Löttorp och Lars Jonsson, Spjuterum.   Efter en god måltid planerad av Stina Johansson och efter några serier boule för somliga tar vi oss mot söder och norr genom dimman.                                    Gunnel Lundeberg  

 


 

Final för sommarens bigårdsträffar!

Hos Stellan Nilsson 2011-08-21 (Bilder hittar Du i bildgalleriet)

Den sista av sommarens fyra bigårdsträffar, arrangerade av Ölands biodlarförening, samlade 20talet biodlare hos Stellan Nilsson och hans fru i Djupvik på norra delen av ön. Avstånd avskräcker inte en biodlare , när det gäller att mötas för en stunds biprat och utbyte av erfarenheter om sommarens mödor och glädjeämnen i bigården. Det visade Iréne Larsson från Träby!

Stellan har ett 40tal bisamhällen utplacerade inom någon kilometer. Vi besökte den närmaste av bigårdarna och njöt av att se Stellans totala ordning där och möta lugna bin.

Vid den här tiden på biåret är det slungningen , som är aktuell. Stellan visade oss hur liten plats man behöver för att klara av en rationell slungningsprocedur även med många samhällen. En viktig del i hanteringen är att ha en slunga med kapacitet och Stellans självvändande radialslunga har det. Biodlare har alltid någon förbättring på gång så även vår värd. Med egna händers arbete är ett nytt ”honungshus” på gång med alla finesser beträffande torkning, kylning m.m.

När nu honungen är slungad och ”burkad” är det dags att ta hand om ramarna och det hade Stellan också lite egna knep för att slippa så lindrigt undan som möjligt. Solvaxsmältaren använde han till drönarvaxet och resten av ramarna behandlade Stellan med hjälp av ånga från en kokande gryta. Många av oss använder solvaxsmältaren för all vaxsmältning.

Årets sista bigårdsträff avslutades som vanligt med en kaffestund och härlig samvaro.

Gunnel Lundeberg



 

Biodlarcafé i Tjusby  2011-02-27

 Vad gör bina på vintern, sover de? Och vad gör du? De frågorna är vi biodlare vana att tackla. Beträffande bina så försöker de ”hålla sig mitt i kläderna” med hjälp av varandra och genom att äta den mat biodlaren såg till att de fick tidigt i höstas. Biodlaren har fullt med arbete under vintern med att bygga lådor och bottnar, sätta tråd i ramarna och löda fast vaxmellanväggar. Dessutom är det en period , då man vill bättra på sina kunskaper och träffa likasinnade för att få nya idéer och infallsvinklar.                                   

Ölands biodlarförening anordnar Biodlarcaféer några gånger per säsong. I söndags var det dags att träffas i Tjusby boulehall. Långt före kl.14, som är startpunkt för våra söndagsträffar året runt, fylldes lokalen med ett 25-tal av öns biodlare. Vår nya ordförande Gunilla Kinley Silfverberg hälsade välkommen och bjöd Hans Lundell att visa sin egenkonstruerade botten till bikupa. Hans är en finurlig man och det han åstadkommer har många finesser. Den här konstruktionen fascinerade oss alla! Ta kontakt med Hans om du funderar på bottennybygge.

Stellan Nilsson från Djupvik ledde oss in i vaxsmältningens ädlla konst. Sätten att göra detta på och attiraljerna , som används av biodlare på hösten för att klara av det arbetet är som vanligt i kåren lika många som det finns utövare. Vi använder t.ex. saftmaja, solvaxsmältare-alltid hembyggd, bykgryta och i nödfall Biredskapsfabriken. Stellan med sin lugna framtoning lät oss att förstå att det här är något att satsa på. Frågan är om man kan hitta konstruktionen nu för tiden. I augusti far vi till Stellan på bigårdsträff och får ta del av Stellans mångåriga verksamhet inom näringen.

Så var det dags för Gunilla att visa oss det nyaste i kupväg. Gunilla satsar på en yrkeskarriär inom biodlingen och den förste bland oss i Ölands bf, som har gesällbrev. Mästarbrevet kommer så småningom! Gunilla lyfter oss med entusiasm och framtidstro. Vi , som låst in oss i ett hörn med tunga trälådor, ser med stora ögon på de moderna, lätta plast (frigolit)kuporna. De flesta biodlarna på Öland har hittills haft biodlingen som hobby. Kanske det nu blir flera som tänker i andra banor.

Vi ser fram emot Vår upptaktsträff på Capellagården den 27 mars, då Arne Johansson från Västra Götaland ska föreläsa om Honung och Produktförädling.

  Gunnel Lundeberg